top of page

Ado.Net Entity Framework Ogreniyorum Serisi 01

Writer: Sevdanur GENC
Sevdanur GENC
Feb 5, 2012
1 min read

Bu makalede Ado.Net Entity Framework uzerinde model olusturmayi gorecegiz. Entity Framework'umuzu olustururken iki yontem bulunmaktadir. Birisi Generate From Database secenegi, digeri ise Empty Model secenegidir. Generate From Database ile onceden olusturmus oldugunuz veri tabanlarinizi belirtebilirsiniz. Empty Model ile birlikte de kendimiz bir model olusturabiliriz. Simdi sirasiyla bunlari inceleyelim.

Generate From Database ;

Herhangi bir proje olusturuyoruz ve projemize Ado.Net Entity Data Model ekliyoruz.

                      Data Model'imizi sectikten sonra karsimiza asagida ki gibi bir secenek ekrani cikacaktir, oncelikle Generate From Database'i inceleyecegimiz icin seciyor ve ilerliyoruz.

                    Sirada karsimiza gelecek sayfada veritabanimizi seciyor ve ilerliyoruz.

                    Ve tablomuzu seciyoruz ve ilerliyoruz.

                    Finish butonu ile var olan veritabanimizdan olusacak modelimizi olusturmus oluyoruz. Ve karsimiza .Edmx uzantili bir design tasarim cs kod sayfasi gelecektir. Tasarim ekraninda asagida ki gibi ekledigimiz tabloyu goruyor ve islemlerimize baslayabiliyor olacagiz.

Empty Model ;

Herhangi bir proje olusturuyoruz ve projemize Ado.Net Entity Data Model ekliyoruz. Data Model'imizi asagida ki gibi Empty Model sectikten sonra Finish butonu ile .Edmx tasarim ekrani karsimiza gelecektir.

                    Bunun sonrasinda bos bir .Edmx tasarim ekrani cikacaktir karisimiza ve biz istersek Tools arac kutusundan istersek bos tasarim ekrani uzerinde sag click, Add -> Entity... diyerek yeni  bir entity olusturmaya basliyoruz.

              Kendi Entity'mizi olusturma asamasinda karsimiza Add Entity penceresi geliyor bu pencere icerigi asagidaki gibi olacaktir...

                              Olusturulacak entity'nin adi, ekleyecegimiz properties ve tipleri bu pencerede ayarlanmaktadir. Tasarim ekranina eklenen entity semasinin uzerinde sag click yapip Add -> Scalar Property secenegi ile semamiza yeni veri alanlari eklemis oluyoruz.

                Bir sonraki makale Ado.Net Entity Framework Ogreniyorum Serisi 02 icin ; https://sevdanurgenc.com/archives/1697

Recent Posts

See All
C# Dependency Injection

Dependency Injection (DI) aslinda bir tasarım şablonu olarak bilinmektedir ve genel amacı nesneler arasında bulunan bağımlılıkları azaltarak kullandığı İnterface'ler sayesinde implement edilen içerikl

 
 
 
Windows Azure Nedir?

Windows Azure, hizmet yönetim ortamlarını ve servislerini barındırarak geliştirilmiş bulut teknolojilerinin oluştuğu bir işletim sistemi gibi düşünülebilir. Windows azure, Microsoft veri merkezleri

 
 
 
Navigation - Navigasyon

Kullanıcıların Metro Style uygulamalarında kolay bir şekilde kullanabilmeleri ve sayfalar arası geçişleri daha sezgizel bir şekilde yapabilmeleri için geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu özellik sayesinde

 
 
 

Comments


bottom of page